پیاز Onion گیاهی است دو ساله دارای برگهای توخالی و استوانه ای شکل. ساقه پیاز تا ارتفاع یک متر هم می رسد که آنهم استوانه ای و توخالی است. گلهای پیاز برنگ سفید یا بنفش بصورت چتر در انتهای ساقه دیده می شود.
پیاز انواع مختلف دارد مانند پیاز سفید، پیاز بنفش، پیاز قرمز و یا مخلوطی از قرمز و بنفش.
پیاز در حال حاضر در تمام مناطق دنیا کشت می شود ولی گفته می شود که منشاء آن از ایران و افغانستان بوده است و از آنجا به دیگر نقاط دنیا راه یافته است.
پیاز از زمانهای ماقبل تاریخ وجود داشته است. مردم مصر و کلده از آن در غذاهایشان استفاده می کرده اند.
مخصوصا در مصر پیاز در مراسم مذهبی بکار می رفته و احترام خاصی داشته است. یونانیان و رومیان نیز آنرا می شناخته و مصرف می کرده اند.
خواص داروئی پیاز
پیاز از نظر طب قدیم ایران گرم و خشک است و دارای خواص بسیاری است.
1) پیاز ادرار آوری قوی است و خام و پخته آن هر دو این اثر را دارند.
2) برای رفع دردهای عصبی شربت پیاز بهترین دارو است شربت پیاز به این صورت تهیه می شود:
100 گرم پیاز خام را با 400 گرم آب مخلوط کرده و بپزید تا له شود سپس 400 گرم قند روی آن بریزید و بگذارید که جوش بزند تا قند حل شود سپس آنرا صاف کنید و در یخچال قرار دهید.
3)برای درمان سنگینی گوش آب پیاز را در گوش بچکانید.
4) همانطور که گفته شد پیاز دارای انسولین گیاهی است و استفاده از آن قند خون را پائین می آورد. بیماران مبتلا به مرض قند باید حتما هر روزه از آن استفاده کنید.
5) اگر پیاز را له کنید و در زیر شکم شخصی که مبتلا به احتباس ادراری است قرار دهد ادرار را باز می کند.
6) پیاز نیم پز برای سوختگی ها نیز موثر است.
7) پیاز خام محرک قلب است.
8) پیاز باکتری کش است.
9) پیاز تقویت کننده و نرم کننده سینه است.برای این منظور پیاز را آب پز کرده و بخورید.
10) پیاز سنگ کلیه را خرد می کند.
11) پیاز پخته ملین است.
12) برای رفع خارش چشم چند قطره آب پیاز را در چشم بچکانید.
13) ماسک پیاز روی صورت خون را بطرف صورت می کشاند و رنگ صورت را درخشان می کند.
14) پیاز چون گرم است برای کسانیکه طبع گرم دارند مضر است و اسراف در خوردن آن موجب فراموشی و سردرد می شود.
15) پیاز لثه ها را محکم می کند.
16) پیاز کلسیم دارد دندانها و استخوانها را تقویت می کند و از نرمی استخوان جلوگیری می کند.
17) پیاز معالج عفونتهای مجاری تنفسی از قبیل ورم گلو، برنشیت، گریپ و آسم می باشد.
18) برای رفع سموم بدن پیاز توصیه می شود.
19) برای آنکه پیاز زود هضم شود و آنهایی که معده حساس دارند بتوانند آنرا بخورند و از خواص آن استفاده کنند باید موقع پختن پیاز مقدایر شکر روی آن بریزید و این عمل هضم پیاز را آسان تر خواهد کرد.
20) برای درمان اسهال از پوست پیاز استفاده کنید بدین صورت که پوست پیاز را بشوئید و در مقدری آب به مدت ده دقیقه بجوشانید، سپس آنرا در داخل دستمالی ریخته و فشار دهید تا شیره آن گرفته شود. بعدا این شیره را با شکر شیرین کنید و روزی چند فنجان از آن را بشوئید تا اسهال کاملا از بین برود.
21) اگر پشه یا زنبور شما را گزید فورا یک پیاز را بریده و روی محل گزیدگی بگذارید درد و خارش فورا ساکت می شود.
22) پیاز ترشی را برای از بین بردن یرقان و تقویت معده و روده و زیاد شدن اشتها مصرف می کنند.
23) اگر از بوی پیاز ناراحت می شوید می توانید بعد از خوردن پیاز برای رفع بوی آن باقلا پخته و یا گردوی پخته و یا نان سوخته بخورید.
24) تخم پیاز گرم و خشک است و برای ازدیاد نیروی جنسی مصرف می شود.
25) اگز از تخم پیاز پمادی درست کنید و روی سر ببندید از ریختن مو جلوگیری می کند.
26) حتما شنیده اید که در قدیم برای اینکه کسی از اسرار علمی سر درنیآورد آنها را با مرکب نامرئی می نوشتند و مرکب نامرئی چیزی غیر ازآب پیاز نیست.
27) در خاتمه برای اینکه بوی پیاز شما را ناراحت نکند و اشک از چشمان شما جاری نشود می توانید پیاز را زیر آب شیر پوست بگیرید یا اینکه پیاز را در داخل ظرف بزرگ آب قرار دهید و در آب آنرا پوست بکنید.