هرچند قارچ، در دنیای غذاها، در دسته ی سبزیجات قرار میگیرد، اما عموما کاشته نمی شود. قارچ ها به قلمرو مخصوص خودشان تعلق دارند و هرچند سبزی نیستند، اما خواص تغذیه ای مهمی دارند.
از نظر بیشتر مردم،کلید دریافت ویتامین ها و مواد معدنی به قدر کافی،خوردن انواع و اقسام میوه ها و سبزیجات رنگارنگ است،که هرچه این تنوع رنگ بیشتر باشد،بهتر است.با این حال، این اعتقاد مردم، قارچ را در هاله ای از ابهام قرار میدهد. در بسیاری از موارد،اگر میوه ای بی رنگ باشد، فاقد خواص تغذیه ای لازم است.اما قارچ ها،که عموما هم سفید هستند،این عبارت را نقض می کنند.
تحقیقات مرکز دانش محور MNT، بخشی از مجموعه مقالات مربوط به فواید غذاهای محبوب است. در این تحقیق نگاهی عمیق به فواید احتمالی قارچ برای سلامتی،صورت گرفته است. و نتایج استفاده از قارچ در رژیم غذایی و خطرات احتمالی استفاده از آن را بررسی می کند.
قارچ ،سدیم،کلسترول و کالری کمی دارد و اغلب به عنوان"غذای مکمل "شناخته می شود. قارچ به دلیل داشتن آنتی اکسیدان و فیبرهای مفید مثل کیتین و بتاگلوکان،به جلوگیری از بیماری های مزمن جلوگیری می کند.
یک فنجان قارچ به صورت ورقه ورقه و خردشده،حاوی 15 کالری،صفرگرم چربی،2.2 گرم پروتئین،2.3 گرم کربوهیدرات ( شامل0.7 گرم فیبر و 1.4 گرم قند ) است.اگرچه انواع گوناگونی قارچ وجود دارد، اما صرف نظر از شکل و اندازه ی آنان، مواد مغذی موجود در آنها اغلب همان طور است که در بالا ذکر کردیم.
قارچ سرشار از ویتامین های گروه B مانند ریبوفلاوین،فولات،تیامین ،اسید پانتوتنیک و نیاسین است.علاوه بر این،قارچ ها تنها منبع گیاهی ویتامین D هستند.همچنین قارچ ها جاوی برخیاز مواد معدنی هستند که به سختی در رژیم غذایی معمول پیدا میشود. از جمله سلنیوم، پتاسیم،مس،آهن و فسفر.
بتاگلوکان نوعی فیبر است که دیواره ی سلولی بسیاری از انواع قارچ را تشکیل می دهد. به تازگی مطالعات گسترده ای در مورد نقش بتاگلوکان برای بهبود سطح کلسترول خون ،بهبود میزان انسولین بدن، کاهش خطر ابتلا به چاقی و بهبود سیستم ایمنی بدن، انجام شده است.
همچنین قارچ حاوی کولین است. ماده ی غذایی مهمی که به کیفیت خواب، حرکت عضلات، یادگیری و حافظه کمک می کند.کولین به حفظ ساختار غشای سلولی، انتقال تکانه های عصبی، جذب چربی های مناسب و کاهش التهابات مزمن کمک می کند.
خواص درمانی مصرف قارچ
مصرف انواع غذاهای گیاهی، در طولانی مدت می تواند منجربه کاهش خطر ابتلا به بسیاری از بیماری ها شود. به خصوص بیماری هایی که مربوط به شیوه ی زندگی افراد می شود. مطالعات زیادی نشان داده اند که افزایش مصرف غذاهای گیاهی مثل سویا، خطر ابتلا به چاقی، دیابت و بیماری های قلبی را کاهش می دهد و سلامت عمومی بدن، سلامت موها و انرژی بدن را افزایش می دهد؛ و عاملی مناسب برای کاهش وزن است.
قارچ به اندازه ی هویج، گوجه فرنگی،فلفل سبز و قرمز، کدو تنبل، لوبیاسبز و کدوسبز آنتی اکسیدان دارد. سلنیوم ماده ای معدنی است که در بسیاری از سبزیجات و میوه ها وجود ندارد اما در قارچ یافت می شود. این ماده نقش مهمی در عملکرد آنزیم های کبدی دارد و به سم زدایی بدن از برخی از ترکیبات سرطانی ،کمک می کند. علاوه براین، سلنیوم مانع از التهاب می شود و نرخ رشد تومور را کاهش می دهد.
ویتامین D موجود در قارچ نیز با تنظیم چرخه رشد سلول ها،به مهار رشد سلول های سرطانی کمک می کند. فولات موجود در قارچ، نقش مهمی را در سنتز و بازسازی DNA ایفا می کند.بنابرین از تشکیل سلول های سرطانی براثر جهش درDNA جلوگیری می کند.
مطالعات نشان می دهند که بیماران مبتلا به دیابت نوع 1،که رژیم غذایی آنان فیبر بیشتری داشته باشد، سطح گلوکز خونشان پایین تر خواهد بود. و بیماران دیابتی نوع 2 نیز با مصرف فیبر بیشتر، قندخون، چربی و انسولین شان بهبود می یابد.یک فنجان قارچ به صورت کباب شده و یک فنجان قارچ به صورت سرخ شده، حدودا 3 گرم فیبر دارند.راهنمای رژیم غذایی،مصرف 21 - 25 گرم فیبر در روز را برای زنان و 30 - 38 گرم را برای مردان توصیه کرده اند.
برای دانستن تاثیر قارچ در بیماری های دیگر در قسمت دوم مقاله با ما همراه باشید.