با سلام پسوریازیس یک بیماری غیر مسری حاد و مزمن پوست است که سبب رشد بیش از حد سلول های پوست می شود این سلول های سفید، نقره ای و یا تکه های قرمز رنگ پوست است که به طور معمول بر روی زانو، آرنج، پوست سر، دست ها، پاها و یا کمر ایجاد می شود علت دقیق این بیماری ناشناخته است ولی بسیاری از دانشمندان نقش سیستم ایمنی را در این بیماری دخیل می دانند برای پاسخ به مهاجمان خارجی، نیاز به تعادل بین سلول های T-helper1 و T-helper2 می باشد و مواد غذایی مانند ( چربی های ترانس، غذاهای فراوری شده، الکل، کمبود خواب، عدم فعالیت فیزیکی، استرس، جیوه و سایر فلزات سنگین ) سبب بر هم خوردن این تعادل می شود این سلول ها از ماده پروتئینی به نام سیتوکین ها ساخته می شوند این سیتوکین ها سبب التهاب می شوند و تولید بیش از حد ملکول سیتوکین های کوچک منجر هدایت تهاجم و التهاب از ارگان یا سیستم های بدن است در مغز تولید بیش از حد سیتوکین ها منجر به تغییرات رفتاری می شود و بی درنگ سبب افسردگی، اضطراب یا بی اشتهایی شوند تولید بیش از حد سیتوکین ها می تواند سبب خستگی و نقش مهمی در علائم پسوریازیس دارند ولی این سیتوکین ها را می توان با تغذیه مناسب کنترل کرد. مواد غذایی که تولید سیتوکین ها را زیاد و علائم پسوریازیس را بدتر می کنند عبارتند از ( گوشت قرمز مخصوصاً نوع کبابی، سوسیس ) لذا از خوردن آنها اجتناب کنید ماهی سطح سیتوکین ها را افزایش نمی دهد ولی مشکل این است که بسیاری از ماهی ها با جیوه آلوده هستند مگر در مواردی که شما مطمئن شوید ماهی عاری از جیوه است هفته ای دو بار ماهی بدون جیوه استفاده کنید. شیر نیز سبب افزایش سیتوکین ها می شود .
قهوه: کافئین باعث تولید سایتوکین ها و منجر به التهاب می شود.
گلوتن ( گندم، جودوسر، جو ) سبب التهاب می شود و بسیاری از افراد مبتلا به پسوریازیس به گلوتن حساسیت دارند لذا حداقل یک ماه از مصرف گلوتن خوداری کنید تا ببینید علائم کمتر می شود.
ذرت و محصولات آن ( روغن ذرت، شربت ذرت ) تولید سیتوکین ها را افزایش می دهند.
تخم مرغ دارای اسید آراشیدونیک است که سبب التهاب گوشت می شود اگر دوست دارید تخم مرغ بخورید فقط از سفیده آن بخورید.
سبزیجات از خانواده تاجریزی مانند ( سیب زمینی سفید، گوجه فرنگی، فلفل، گیلاس، تنباکو و بادمجان ) سبب افزایش التهاب می شوند لذا برای یک دوره چند هفته ای از خوردن آنها اجتناب کنید و سپس به رژیم غذایی خود اضافه کنید.
شکر عملکرد سیستم ایمنی را سرکوب می کند هشت قاشق غذاخوری شکر می تواند سیستم ایمنی بدن شما را برای کشتن میکروب ها تا 40 % درصد کاهش دهد.
آرد سفید حاوی آلوکسان است آلوکسان یک ماده شیمیایی برای نگهداری آرد است آلوکسان باعث آسیب رادیکال های آزاد به DNA در پانکراس و سلول های بتا تولید کننده انسولین می شود کسانیکه ژنتیکی مستعد دیابت هستند نباید آرد سفید بخورند زیرا به دیابت مبتلا می شوند.
برخی ادویه جات ، ترشیجات مانند ( فلفل، میخک، زیره، رازیانه، دارچین، فلفل قرمز، خردل، فلفل شیرین ، جوز ، پرتقال قندی ، پوست لیمو و کاری ) و چاشنی مانند ( سس مایونز، سس گوجه فرنگی، سس فلفلی، شراب، سرکه و سرکه گیاهی ) سبب التهاب بدن می شوند که باید از مصرف آنها اجتناب کرد.
برای خلاص شدن از التهاب، برای مدت 4 – 6 هفته از خوردن غذاهای فراوری شده مانند ( غلات صبحانه ، کلوچه ، نان، کراکر ، کوکی ها و دونات ) خوداری کنید.
الکل ممکن است عامل شروع پسوریازیس باشد زیرا سبب افزایش التهاب می شود از طرفی الکل به یک ماده سمی به نام آلدهید شکسته می شود آلدهید در ( مغز، نخاع، مفاصل، عضلات و بافت ها ) سبب ضعف، سوزش و درد عضلانی می شود.
آجیل گردو و بادام زمینی ممکن است علائم پسوریازس را بدتر و کسانیکه این بیماری را دارند از مصرف انها اجتناب کنند. منابع غذایی که می توانید مصرف کنید
غذاهایی مغذی و ضد التهاب که شما می توانید بخورید شامل ( سبزیجات ضد التهابی مانند ( کنگر فرنگی، لوبیا ( سبز یا ایتالیایی )، کلم بروکلی، کلم بروکسل، کلم، هویج، سبزی ( کلم، خردل، شلغم و کلم پیچ )، گل کلم، تره فرنگی، بامیه، پیاز، اسفناج، شلغم، شاه بلوط آبی و کدو سبز ) است. هویج، زردآلو، انبه و سبزیجات برگ دار سبز دارای بتا کاروتن هستند. بدن بتا کاروتن را به ویتامین A تبدیل می کند که برای سلامت پوست ضروری است. تحقیقات نشان داده است که افرادی که مقادیر زیادی از این غذاها را می خورند در معرض خطر کمتر پسوریازیس نسبت به کسانی که مصرف کمی دارند هستند این می تواند به علت ( ویتامین C، بتا کاروتن و دیگر آنتی اکسیدان ها ) باشد که سبب بهبود قدرت سیستم ایمنی بدن می شوند.
گندم سیاه مقوی و انرژی زا است که مروج سلامت قلب و عروق است این یک منبع غنی از فلاونوئید ها است که سبب محافظت در برابر بیماری می شود.
Quinoa شامل همه اسید ها آمینه ضروری است و یک منبع فراوان از اسید آمینه لیزین که برای رشد و ترمیم بافت ضروری است.
گوشت مرغ بدون پوست، ماهی تن و ماهی های روغنی مصرف کنید ماهی های روغنی دارای اسید چرب امگا 3 است مطالعات نشان داده است کسانیکه پسوریازیس دارند اگر روزانه 150 گرم ماهی چرب ( ماهی قزل آلا، ماهی خال مخالی، شاه ماهی، ساردین، ماهی تن، اره ماهی، کپور ) بدون جیوه مصرف کنند دیگر نیازی به استفاده از کرم های استروئیدی ندارند.
مصرف آجیل و دانه ها را به یک بار در روز محدود کنید در حدود 12 عدد بادام یا یک قاشق غذاخوری دانه کنجد و آفتابگردان مصرف کنید دانه های کتان منبع بسیار ارزشمندی از اسید های چرب امگا 3 است و ممکن است اثری شبیه ماهی های چرب داشته باشند.
افرادی که پسوریازس دارند به مدت 4 – 6 هفته از خوردن مرکبات ( گریپ فروت، لیمو و پرتغال ) خوداری کنند و بررسی کنند که آیا بر کاهش علائم پسوریازیس تاثیری داشته است اگر نداشت می توانند به رژیم غذایی خودشان اضافه نمایند.
تاکنون تحقیقات در مورد رژیم غذایی و پسوریازیس محدود است. با این حال، برخی مطالعات اندک نشان می دهد که چگونه مواد غذایی ممکن است بر بیماری تاثیر بگذارد.
دانشمندان تا سال 1969 به اتصال احتمالی نگاه کردند. محققان در یک نشریه Archives of Dermatology یک مطالعه انجام دادند که هیچ ارتباطی بین رژیم کم پروتئین و شعله ور پسوریازیس نشان نداد. در مطالعات اخیر، با این حال، نتایج مختلفی پیدا کرده اند. رژیم کم کالری
برخی از تحقیقات اخیر نشان می دهد که یک رژیم غذایی کم چربی و کم کالری می تواند شدت پسوریازیس را کاهش دهد. در یک تحقیق سال 2013 در JAMA Dermatology، محققان یک رژیم غذایی کم انرژی با 800 تا 1000 کالری در روز برای هشت هفته شرکت کردند. سپس آنها را برای هشت هفته دیگر افزایش دادند تا به 1200 کالری در روز برسانند.
شرکت کنندگان نه تنها وزن خود را از دست دادند بلکه روند کاهش شدت پسوریازیس را تجربه کردند. محققان بر این باورند که چاقی باعث افزایش التهاب در بدن می شود و پسوریازیس بدتر می شود. بنابراین، رژیم غذایی که باعث کاهش وزن می شود ممکن است مفید باشد. رژیم های غذایی بدون گلوتن
مطالعه 2000 نشان داد افرادی که دارای حساسیت گلوتن هستند با رژیم های غذایی بدون گلوتن بهبود علائم پسوریازیس را تجربه کردند. هنگامی که آنها به رژیم منظم خود بازگشتند پسوریازیس بدتر شد. در مطالعه 2005 نیز برخی از افراد مبتلا به پسوریازیس حساسیت بالایی نسبت به گلوتن داشتند. رژیم غذایی غنی از آنتی اکسیدان
اگرچه میوه ها و سبزیجات بخش مهمی از رژیم غذایی سالم هستند اما ممکن است برای بیماران مبتلا به پسوریازیس بسیار مهم باشد. به عنوان مثال، مطالعه 1996، یک رابطه معکوس بین مصرف هویج، گوجه فرنگی و میوه های تازه و پسوریازیس را پیدا کرد. همه این غذاها در آنتی اکسیدان های سالم بالا هستند.
یک مطالعه دیگر که یکسال بعد منتشر شد دریافت که بیماران مبتلا به پسوریازیس سطح گلوتاتیون خون پایین تری دارند. گلوتاتیون یک آنتی اکسیدان قوی است که در سیر، پیاز، بروکلی، کلم پیچ، کلم کلارد، کلم و گل کلم موجود است. دانشمندان حدس زدند که رژیم غذایی حاوی آنتی اکسیدان ها ممکن است کمک کند. روغن ماهی
با توجه به درمانگاه Mayo، تعدادی از مطالعات نشان داده اند که روغن ماهی ممکن است علائم پسوریازیس را بهبود بخشد. در یک مطالعه 1989، شرکت کنندگان در یک رژیم کم چربی با روغن ماهی به مدت چهار ماه قرار داده شدند. بیش از نیمی از پیشرفت های متوسط یا عالی در علائم داشتند. اجتناب از الکل
در مطالعه 1990، مردان مبتلا به پسوریازیس را با افرادی که بدون این بیماری بودند مقایسه کردند. مردانی که حدود 43 گرم الکل مصرف کردند پسوریازیس احتمال بیشتری داشت در مقایسه با مردان که فقط 21 گرم در روز خوردند
اگر چه ما نیاز به تحقیق بیشتر در مورد مصرف الکل متوسط داریم حذف الکل ممکن است به کاهش علائم پسوریازیس کمک کند. رژیم سالم، وزن سالم
متخصصین پوست توصیه می کنند که یک رژیم سالم برای افرادی که مبتلا به پسوریازیس هستند بهتر باشد. این بدان معنی است که مقدار زیادی میوه و سبزیجات، دانه های کامل و پروتئین های بدون چربی مصرف شود. علاوه بر این، حفظ وزن سالم ممکن است باعث کاهش قابل ملاحظه ای شود.
مطالعه 2007 نشان داد که ارتباط قوی بین افزایش وزن و پسوریازیس وجود دارد. داشتن یک دور کمر، دور باسن و نسبت دور کمر و ران نیز با افزایش خطر ابتلا به این بیماری همراه بود.
تمامي كالاها و خدمات سایت رژیم سلامتی، حسب مورد داراي مجوزهای لازم از مراجع مربوطه می باشند و فعاليتهای اين سايت تابع قوانين و مقررات جمهوری اسلامی ايران است.